rannalle (c)

tiistai 16. heinäkuuta 2013

Samos


Samos, yksi Kreikan kauneimmista saarista.
Samoksen saari Kreikassa.
Viimeisin matka tuli tehtyä Samoksen saarelle. Se sijaitsee aivan Turkin rannikolla, mutta kuuluu Kreikalle. Saarella on oma pieni lentokenttä.Turkin puolelle pääsee lautalla.

Samoksella on useita erillisiä kohteita, joista kaksi tärkeintä ovat Vathi ja Pythagorion. Näistä ensimmäinen on saaren pääkaupunki ja sitä kutsutaan Samos Town:iksi tai lyhyesti vain Samokseksi. Jälkimmäinen eli Pythagorion on saaren eteläpuolella, kun siis Vathi on pohjoispuolella. Kumpikin kohde on idän puolella saarta.

Lentokenttä sijaitsee juuri Pythagorionin kylän lähellä. Pythagorionista lähtee myös lauttayhteys Kusadasin kaupunkiin Turkin puolelle. Kusadasiin tehdään päiväretkiä ja siellä tärkein kohde on muinaisen Efesoksen kaupungin rauniot.

Muista kohteista Samoksen saarella haluan vielä mainita Kokkari nimisen kylän johon osa samalla Finnmatkojen pakettimatkalla käyneistä jatkoivat. Itse ei tullut käytyä siellä, mutta siellä käyneet vaikuttivat tyytyväiseltä kohteeseen. Jos jollain on kokemuksia juuri kyseisestä paikasta, niin olisi hienoa lukea kommentteja ja omakohtaisia kokemuksia.

Nähtävyyksistä haluan mainita Heran temppelin rauniot, jotka sijaitsevat lähellä Pythagoronia. Kyse on aikanaan yhdestä suurimmista antiikin ajan temppeleistä, paljon suurempi kuin esimerkiksi Ateenan Akropolin kukkulan temppeli. Valitettavasti aikanaan niin suuresta ja uljaasta rakennelmasta on vain yksi pylväs enää pystyssä. Temppelin alueelle pääsee parhaiten taksilla Pythagorionista tai opastetun retken mukana.

Sekä Vathin kaupungissa, että Pythagorionissa molemmissa on arkeologinen museo. Kummassakin on Samoksen saarelta löytynyttä esineistöä. Vathin arkeologisessa museossa on näytteillä paljon Heran temppelin eli Heraionin kaivauksissa löytyneitä esineitä ja patsaita.

Muita pienempiä kohteita saarella on: Vathin kaupungissa oleva viinimuseo, joka ei silti ole kävelymatkan päässä keskustasta. Eupalinioksen vesitunneli sijaitsee lähellä Pythagorionin kaupunkia. Lännessä saaren keskiosissa on Pythagoraan, sen tunnetun matemaatikon, opetusluola. Se oli sen verran vaikeapääsyinen, että sinne ei huvittanut lähteä. Jos joku on käynyt, niin jaa kokemuksesi kommentin muodossa.

Hintataso Samoksella oli hiukan Suomea edullisempi. Kaksi henkeä söi alkupalat, pääruuan, puoli litraa viiniä vähän yli 20 eurolla. Viini oli muuten veden jälkeen halvin ruokajuoma. Puoli litraa hyvää ("talon") viiniä maksoi 4 euroa ja se riitti kahdelle henkilölle oikein hyvin. Litran pullo vettä ravintolassa maksoi yleisesti euron. "Turistituliaisia" sai paremmin hankittua Pytgorionista kuin Vathista, vaikka pääkaupungissa oli muuten paljon enemmän kauppoja.

Isoja kauppoja tai tavarataloja ei Samoksen saarella ollut. Oppaan mukaan suurin "supermarket" on Lidl, joka sijaitsee lähellä Vathia, mutta kuitenkin niin kaukana ylämäessä että sinne ei pääse kuin bussilla tai taksilla.

Liikkuminen Samoksella sujuu parhaiten bussilla. Matka bussilla Samos Townista Pythagorioniin maksoi 1,60 euroa. Bussissa oli aina erikseen rahastaja, joka joskus nousi bussiin kesken matkan. Lippuja ei tarvitse ostaa erikseen, enkä edes tiedä onko se mahdollistakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti